LAYCO wint tweede Green Entrepreneurs Pitch

Green Entrepreneurs Pitch

Op vrijdag 5 april organiseerde Team Nieuwe Economie van Liberaal Groen de tweede Green Entrepreneurs Pitch, hét evenement voor duurzame ondernemers om hun bedrijf te presenteren en investeerders en politici te ontmoeten.

Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens ging voorafgaand aan de pitches in gesprek over het Nederlandse vestigingsklimaat met Lennart Salemink, kandidaat #4 van de VVD voor het Europees Parlement, die ook de presentatie van de middag verzorgde.

De minister ging onder meer in op de verschillen tussen de private en publieke sector. Iets van het resultaatgerichte werken uit het bedrijfsleven kan ook het publieke belang dienen. Bijvoorbeeld door netbeheerders en industrie bij elkaar te brengen om oplossingen te vinden voor netcongestie.

De minister wees er verder op dat Nederland veel start-ups heeft, maar relatief weinig scale-ups. Daarmee onderstreepte ze ook het nut van evenementen als de Green Entrepreneurs Pitch: ondernemers en investeerders bij elkaar brengen.

Nederland kan het niet alleen in de wereld. We hebben een sterke interne markt in Europa nodig. Dat was natuurlijk een opdracht aan Lennart: zorg voor een gelijk speelveld en zet in op doelstellingen. Die mogen ambitieus zijn, maar biedt bedrijven de ruimte om die zelf in te vullen. Dan ontstaat innovatie.

Zes op voorhand geselecteerde ondernemers gaven vervolgens hun pitch op het podium van Spaces Amsterdam, het kantoor van gastheer Amazon.nl:

  1. Pierre Vermeulen van Solease biedt Energy-as-a-Service oplossingen aan particulieren en ondernemers voor zonnepanelen, warmtepompen, isolatie, batterijen en laadpalen.
  2. Thom Weustin van LAYCO ontwerpt herbruikbare medische apparatuur die gemakkelijk kan worden gesteriliseerd, waardoor het risico op infecties minimaal is.
  3. De LimaGolf batterij van Lars Groot slaat zonne-energie op namens MKB’ers om later te gebruiken wanneer de prijzen hoger zijn.
  4. Hélène Hoogeboom verkoopt ’s werelds eerste circulaire padel- en tennisbal: Renewaball.
  5. Wout Gubbels van Suncom levert duurzame warmte aan ondernemers via een gepatenteerde micro-Concentrated Solar Power oplossing.
  6. Mike Odenhoven biedt een digitaal platform voor donaties aan de natuur waar je het resultaat van iedere donatie kunt zien: Sumthing.

De professionele jury bestaande uit Rinke Zonneveld, CEO van Invest-NL, Robert Verwaayen, partner bij Keen Ventures, en oud-minister Barbara Visser, partner bij PA Consulting, kozen de duurzame startup voor medische apparatuur LAYCO als winnaar van de juryprijs: $10,000 in AWS credits. Dagvoorzitter Lennart Salemink reikte de publieksprijs uit aan Renewaball, de eerste maker van duurzame padel- en tennisballen.

We danken Amazon Nederland voor het mede mogelijk maken van dit evenement en wensen Lennart veel succes in de verkiezingen op 6 juni!