Nick Ottens

Bestuurslid Voedsel

Nick Ottens

Landbouw, voedsel en ondernemerschap heb ik van huis uit meegekregen. De grootouders van mijn vaders kant hadden een varkenshouderij. Mijn moeder komt uit een horecafamilie in Den Helder. Mijn ouders hebben een eigen bedrijf. Vanaf een jaar of 13, 14 werkte ik elk weekend bij hen in de zaak. Als student werkte in het restaurant van mijn tante.

Zelf een bedrijf beginnen zag ik niet zitten, maar voor een baas werken beviel me ook niet. Dus ging ik als zzp’er aan de slag, eerst als journalist en vervolgens als politiek analist en projectmanager voor twee adviesbureaus die zijn gespecialiseerd in het maken van toekomstscenario’s voor overheden en bedrijven. Vervolgens heb ik drieĆ«nhalf jaar gewerkt als project- en later onderzoeksmanager bij de Amerikaanse stichting XPRIZE.

XPRIZE schrijft prijsvragen uit om technologische innovaties aan te jagen. De filosofie sprak mij enorm aan: optimistisch over de toekomst, vertrouwen in het vernuft van de mens om de grote uitdagingen op het gebied van klimaat en natuur het hoofd te bieden, en niet bang voor een beetje concurrentie. Dat is voor mij gelijk een mooie beschrijving van een ‘groene’ liberaal.

Bij XPRIZE kwam de interesse in landbouw en voedsel terug. Ik deed onderzoek naar bosbeheer, levensverlenging, voedsel en volkshuisvesting, en schreef mee aan het ontwerp van een prijsvraag voor kip- en visvervangers.

Sinds twee jaar werk ik weer voltijd als journalist voor mijn eigen blog, Atlantic Sentinel, en Wynia’s Week.