VVD wil inwoners Zuid-Holland betrekken bij Klimaatakkoord

Rotterdam

De provincie Zuid-Holland moet de inwoners actief betrekken bij de uitwerking van het Klimaatakkoord. Bovendien moeten belangrijkste besluiten die eruit voortvloeien altijd eerst aan Provinciale Staten worden voorgelegd. Een VVD-motie daarover kreeg ruime steun in het Zuid-Hollandse parlement.

“De uitwerking van het Klimaatakkoord is waarschijnlijk de grootste opdracht die we de komende jaren in Zuid-Holland hebben,” zegt VVD-Statenlid Laurine Bonnewits. “Wij vinden het cruciaal dat daar draagvlak voor is bij de mensen die in onze provincie wonen. Voor hen moet het behapbaar, betaalbaar en begrijpelijk blijven.”

De VVD steunt de ambities in het Klimaatakkoord. “Ook wij willen onze planeet goed doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen,” zegt Bonnewits. “Maar het mag geen blanco cheque worden. Wij zullen er scherp op letten dat er niet meer geld wordt uitgegeven dan er is. Daarom is het belangrijk dat besluiten met financiĆ«le en ruimtelijk gevolgen altijd eerst door de Staten worden goedgekeurd.”

Het debat over het Klimaatakkoord vond al enkele weken later plaats dan gepland, omdat een meerderheid van de Staten het met de VVD eens was dat het niet overhaast geregeld moest worden. Bonnewits: “Dit akkoord heeft grote gevolgen voor de hele provincie. Daar moeten we ontzettend zorgvuldig mee omgaan.”